Saturday, February 21, 2009

Seloka buat Hawa....

Salam Alaik keatas yg sedang membaca.....
Post kali ini ana ambik secara copy-paste dari CariGold.com......
Post ni adalah di straightkan kepada yg berjantina female bak kata omputih...bak kata pak arab...Muannas..bak kata melayu...Pompuan....
So, kepada mereka2 yg telah disebutkan....sebelum baca..bukalah hati dahulu untuk menerimanya.....


Tutup aurat satu tuntutan

Dalam keluarga wajib tekankan
Kalau tak ikut gunalah rotan
Demi melaksanakan perintah Tuhan

Aurat ditutup mestilah lengkap
Tudung litup termasuk skap
Mini telekong pun orang cakap
Elok dipandang tak payahpun 'make up'

Sekurang-kurangnya berbaju kurung
Lebih elok jubah mengurung
Kaki pula mesti bersarung
Ditumit kaki syaitan bertarung

Kalau wanita menutup aurat
Orang jahat tak berani ngorat
Bahkan boleh menjadi ubat
Orang memandang boleh bertaubat

Pakaian modern memanglah hebat
Harganya mahal walaupun ketat
Walaupun cantik tetapi singkat
Orang memakaipun nampak pusat

Berseluar ketat bajupun ketat
Jarangnya pulak boleh dilihat
Orang yang memakai terus dilaknat
Oleh Allah, Rasul dan Malaikat

Apa yang aneh bila dipandang
Lengan pendek tapi bertudung
Nampak seperti orang yang kudung
Mata terpandang kaki tersandung

Lagilah aneh bila di fikir
Baju kebaya tudung berukir
Nampak dada iman terjungkir
Kain terbelah peha terukir

Bila ditanya kenapa begitu
Dia kata fesyennya dah macam tu
Di dalam hati niat tertentu
Menggoda jantan sudahlah tentu

Menutup aurat boleh berfesyen
Tetapi jangan menunjuk eksyen
Sesuaikan diri ikut profesyen
Kalau dilaknat tak guna sesen

Kalau nak "Make Up" biarlah padan
Jangan terlebih bila berdandan
Minyak wangi cuba elakkan
Bedak dan gincu sekadar keperluan

Kasut tinggi cuba jauhi
Kerana ia melahirkan bunyi
Boleh menarik perhatian lelaki
Perbuatan ini dibenci Ilahi

Apatah lagi menghentakkan kaki
Menarik perhatian orang laki-laki
Melenggok punggung menggoda hati
Ustaz melihat pun separuh mati

Buat apa nak tayang jambul
Kecantikan tak usah ditonjol-tonjol
Mahkota disimpan tak jadi bisol
Memakai tudung Islam tersimbol

Selokaku ini bukanlah jahat
Hanya saja mahu peringat
Kepada semua para sahabat
Terutama sekali untuk akhawat


Kalau nak ikut nasihat ini
Jangan bertangguh ubahlah diri
Benda yang baik tak payah diuji
Akan terserlah akhlak terpuji

Kepada semua kawan lelaki
Jangan tergelak wanita diperli
Keluarga kita tak terkecuali
Terutama sekali anak dan isteri

Sudahkah kita tanamkan iman
Menutup aurat seluruh badan
Ke sana sini dilindungi Tuhan
Keluarga menjadi contoh tauladan

So, jangan lak tetiba nak salahkan author blog ni sebab copy-paste benda ni...sebaliknya muhasabah lah diri tu....Benda kat atas ni semuanya betul....Terima je la....

Tu je.....
Wassalam....

1 comment:

Anonymous said...

ALLAH BERADA DI BUMI MENJELANG KIAMAT!!!!

Tenang-tenangkan diri...
Sila layari http://manatuhanallah.wordpress.com/
Terima Kasih

Krulayar